Vi drog till Philadelphia och föll pladask. Varför då undrar ni. Jo, vi gillar det skönt loja tempot, den bubblande kreativiteten under ytan och attityden. Attityden! Divebarerna, South Street, Passyunk och historien i varje gathörn. Go Philly!
Text och foto: Jonas Henningsson

Smuckers

Moses B. Smucker har koll på leendet och i mungipan finns ett ständigt litet leende. För han vet att han gör stans bästa sandwich och alltid lockar mig till frukost. Det är alltid en liten kö till Moses, där inne på Terminal Market, och den är så välförtjänt. Sittplatserna är få, men alla är glada ändå.
Readings Terminal Market
51 North 12th Street

Manatawny Still Works

Manatawny härstammar från ursprungsbefolkningen Lenapes benämning på den biflod som sammanstrålar med Schuylkillfloden. Namnet betyder ungefär ”platsen där vi träffas för att dricka”, Lenape träffades där för att släcka törsten. Vad bra – idag hänger vi på East Passyunk Avenue och provar hantverksdestilleriets Hidden River Gin och Keystone Whiskey. Jennifer Sabatino bakom disken hjälper oss släcka törsten.
1603 East Passyunk Avenue
manatawnystillworks.com

Halal och världens bästa pappa

I skuggan av träden längs Spring Garden Street ligger ett av mina favoritstopp när det gäller snabbluncher. Här står Raza, ursprungligen från Pakistanien och världens bästa pappa och langar upp halal mat – Lamb on Pita, Falafel on Rice men förstås också Philly Cheese Steak.
Spring Garden Street

South Street

Här ska du hänga, hänga, hänga. South Street är sunkigt på helt rätt sätt, kreativt och bubblande bra. Sexshopar samsas med ölhak och kafeer, gallerier, tatuerarbodar och fantastiska Magical Garden med sin magiska mosaikvärld. Allt i en miljö som är tillåtande och inkluderande. Skulle jag bara hänga på en gata i Philadelphia resten av mitt liv skulle det vara på South Street.

Standard Tap

Ölnördar behöver inte se längre än hit. Standard Tap var först med att verkligen visa upp Philadelphias fantastiska hantverksöl och nu är fatlistan lång. Förstås hittar du lokala bryggpionjärerna Victory här, men också Conshohocken, Dock Street, Manayunk och många andra närliggande bryggerier. Inte bara ölutbudet är bra, vi diggar inredningen också, inte minst Row AMI Encore-jukeboxen som möter gästerna
2nd and Poplar St
standardtap.com

The Love – Kärleken ligger i luften

Kärleken ligger i luften på det här stiliga stället som vi verkligen gillade vid första ögonkastet (man kommer in till en välpackad och snyggt upplyst bar för att sedan mingla vidare bort mot sitt bord). Menyn är förträffligt kort och välkomponerad, även vinlistan är en labor of love. Många par häckar i den sköna lokalen och kärleken är besvarad, The Love har lyckats träffa helt rätt både med menyn, servicen och stämningen.
130 S. 18th Street
theloverestaurant.com

Terminal Market

Vi älskar matmarknader och Terminal är inget undantag. Några sköna vattenhål, bra restauranger och en stimmig skön atmosfär bland grönsakshandlare, ostronförsäljare, sandwichspecialister och andra. Bra ställe att starta dagen på, bra ställe att vila benen på med en öl under eftermiddagen.

Yards Brewing Co

Ibland vill man slinka in på ett taproom och svalka sig med len lager, ibland testa smaklökarna med humlestinn ale, eller gå all in på komplexa stouts. Så bra då att Yards Brewing har två ställen i stan. En av trotjänarna men fortfarande också ett av de bästa bryggerierna på att brygga välbalanserade öl.
500 Spring Garden Street

Loews Hotel

Läget är perfekt, just över gatan från fina matmarknaden Terminal Market. Vi gillar också baren som är bourbonfylld till bredden. Mest gillar vi ändå historiken. Byggnaden, The PSFS Building, är den första skyskrapa i internationell stil som uppfördes i USA, såväl europeisk modernism som beaux art-element är tydliga. Det var arkitekterna William Lescaze och George Howe som ritade den och länge hyste den banker. 2000 öppnade Loews Hotel.
1200 Market Street
loewshotels.com/philadelphia-hotel

Fishtown

Fishtown är tokskönt och hänger vi gärna hela helgerna. Fishtown har en alldeles egen lunk, en skönt tillbakalutad vibe som man bara får när man vet att man är på rätt spår. Området lyckas både ligga lite vid sidan av resten av staden, samtidigt som det alltid känns som att man är mitt i zenit av Philadelphias kulturella och samtida puls när man driver runt här, på urbra restauranger och barer.

Rays Happy Birthday

Vänta inte till din födelsedag för att hänga på den här sköna syltan, en av våra favoritdives i stan som har så många. Vi glider in här på eftermiddagarna när vi traskat färdigt i South Philly, morsar på stammisarna som prydligt radat upp sig längs bardisken, och häller i oss lokalbrygder. Och gratulerar oss för att ha hittat Rays.
Passyunk Square

Passyunk

Passyunk Avenue i södra delen av staden är en annan gata vi aldrig missar. I Philadelphias rutnät av gator sticker den ut inte bara för att den letar sig diagonalt upp genom staden. Här händer det alltid en massa även om det aldrig kommer att bli Fishtown. Men Passyunk har en hel del sköna barer, några dives, pang och syltor. Men också vintage, second hand, småbutiker, kaféer och gallerier.

Muralmålningar

Philadelphia gör verkligen skäl för epitetet The City of Murals. Sedan 1984 har fler än 3 600 målningar uppförts i staden och i nästan varje stadsdel kan man spana in grymma målningar. Mural Arts är landets största projekt för offentlig konst och de anordnar bland annat guidade turer, missa ej.
muralarts.org/