Bryggeriet Three Weavers och staden Inglewood ligger i sydvästra delen av Los Angeles County. Ringer inga klockor? Inte så märkvärdigt, tidigare så gjorde man inte så mycket väsen av sig – men det är nya tider och Inglewood börjar vakna, inte minst på grund av att Three Weavers är på många ölnördars läppar.
Av Jonas Larsson

Sedan några år puttrar det från jäsfaten i den gamla industribyggnaden som fått nytt liv. Inte bara ett bryggeri utan en mötesplats för lokalborna har vuxit fram där det lokala framhävs, där det lokala är själva grejen. Där Inglewood och människorna här spelar huvudrollen. Och de är så man vill ha det på Three Weavers. Bryggeriet ska vara så mycket mer än en plats där man brygger bira.

De puttrar på i Inglewood.

– Lynne Weaver, vår grundare, valde Inglewood när de skulle bygga bryggeriet för att det är en del av Los Angeles som håller på att förändras och man vill vara en del av den förändringen, de ville bidra, säger Jesse Kercheval som visar mig runt på Three Weavers. Jesse bor i LA och jobbar till vardags på CANarchy som Three Weavers är en del av. Genom CANarchy kan hantverksbryggerier som vill växa och utmana de stora jättarna gå samman och hjälpas åt. Men, och det är ett viktigt men, utan att för den skull göra avkall på sitt oberoende och sin särart när det gäller hur man gör ölen.

Fest, burköl och Kaliforniens bästa vegomackor.

vegansk sanwich och craft beer

Det kommer att hända grejer i Inglewood de kommande åren. Man håller som bäst på att bygga SoFi-stadium som ska bli hemmaplan för de båda NFL-lagen Los Angeles Rams och Los Angeles Chargers. Staden kommer att få fler besökare än någonsin tidigare och självklart kommer Three Weavers vara en del av det. Men man vill samtidigt göra staden bättre för de som bor där.

– Har du ätit lunch? Jesses fråga avbryter mina funderingar men kommer som på beställning.  Jag är så hungrig så att jag knappt kan koncentrera mig på vad han berättar.

– Det ligger ett helt sjukt bra vegansk/cubansk smörgåsställe mitt emot bryggeriet, de gör en makalös vegan cuban sandwich, du kommer inte fatta att det inte är kött i den. Dessutom drivs den av en mamma och en dotter och de är så otroligt charmerande, fortsätter han.

”You had me at lunch”, tänker jag, men svarar artigt, ”Det låter helt fantastiskt.” Vi  får våra mackor av den charmiga mamman och dottern och bladar tillbaka över till Three Weavers och sätter oss i baren i deras Tasting room. Jesse häller upp varsin Seafarer Kölsch och han har helt rätt, smörgåsen är svingod, jag har alltid haft lite problem med att man ska försöka härma kött när man gör vegansk/vegetarisk mat, men okej – om det är så här gott så kör så det ryker! Och den sitter dessutom som en smäck till kölschen, en klassisk pilsner.

Bryggeriet

Three Weavers Tasting room är själva navet i bryggeriet, väggarna pryds av konst skapad av lokala konstnärer, lokalborna släntrar in för att hänga i baren eller under lyktorna på gården. Det är som en stor ungdomsgård där alla är välkomna. Vi fortsätter botanisera bland ölen, jag provar en av deras populärste bira i grundsortimentet,  Expatriate en west coast IPA. Det är en skön och välbalanserad IPA med en fin blommighet och en frisk citrus touch. Bra IPA-känsla utan att humlen tar över. Den här kan jag dricka fler av tänker jag lagom tills det att Jesse säger att vi ska ta en titt i bryggeriet och jag kommer på mig själv att jag är ju faktiskt på jobb.

Kyler Sturtz är en av bryggarna på Three Weavers. Bryggeriet är med i CANarchy, en samarbetsorganisation som har burköl som minsta gemensamma nämnare.

Kyler Sturtz, en av bryggarna tittar till de fatlagrade ölen. Jag tar tillfället i akt att pressa honom på lite bryggartips.

– Vad är viktigast i öltillverkningen?

– Det är mycket som är viktigt, renlighet såklart men när det kommer till ingredienser så är det otroligt viktigt att humlen är färsk. Det är därför det kan vara svårt att hitta bra amerikansk IPA i Europa för att där måsta man importera humle från USA och då är den inte helt färsk.

– Det jag tycker är viktigast i ett bryggeri är golvet, fyller Jesse på. Det låter lite märkligt i mina öron men han berättar att det är så stort slitage att om man inte har byggt ett ordentligt golv så kommer man att få problem rätt snart. Jag inser att det ä många olika typer av kunskap man måste ha för att driva ett bryggeri. Men så är det också närmare 30 personer som jobbar på Three Weavers.

Golvet är faktiskt en av de viktigaste ingredienserna i ett bryggeri. Taskigt golv, taskig öl.

Jesse visar ölfat i återvinningsbar plast som man använder till den öl som går på export. Vi är i Kalifornien och det märks inte bara på den utmärkta ölen och maten utan även på bryggeriets ekologiska helhetstänk.

erfaren bryggmästare

Three Weavers är ett relativt ungt bryggeri. Det startades 2013 av Lynne Weaver som döpte det efter hennes tre döttrar, Three Weavers! Lynne som alltid varit en hängiven hemmabryggare ville ta klivet ut i hantverksbryggarbranschen. För att göra det behövde hon förstås en vass bryggmästare som förstod iden och konceptet och som också kunde brygga öl. När hon hittade Alexandra Nowell föll bitarna på plats. 

Adrianna Hodapp är en av de skickliga bryggarna. En del av ölen lagras på bourbonfat.

Bryggmästaren Alexandra Nowell var ingen duvunge när hon hoppade på Weavers-tåget 2014. Från början skolad hos legendariska craft beer-pionjärerna Sierra Nevada Brewing Company, som startade i Chico redan 1979, navigerade hon genom craft beer-världen i flera år tills dess att Lynne ringde och frågade om hon inte ville komma till Inglewood och vara med om att skapa ett nytt bryggeri där hon själv skulle få bestämma över utvecklingen och produktionen av ölen.

Det fanns ett hål i marknaden i Södra Kalifornien då Golden Road Brewing blivit uppköpta av ett stort bryggeri, gjort en Robert Johnson och sålt sin själ till djävulen säger en del, gett upp inför verkligheten och insett att det inte gick längre, säger andra. Men det var slagläge för den som fortfarande trodde att det fanns utrymme för en större oberoende aktör i den här trakten.

I samma stund som Nowell hoppade på tåget började Three Weavers sin resa. Ambitionen att bli större har alltid funnits där men självständigheten har alltid varit viktig för Three Weavers. Därför såg man en möjlighet när chansen kom att förena sig med andra bryggerier, utan att förlora just självständigheten för att växa. CANarchy är ett kollektiv bestående av en samling oberoende bryggerier spridda över hela landet, bland övriga medlemmar märks Coloradosprungna Oskar Blues och Tampabaserade Cigar City. Bryggerierna behåller sin filosofi, sin särart och sitt oberoende, men de samarbetar med distribution och andra delar som krävs för att växa och utmana jättarna. Uppkäftighet, självständighet och kompromisslöshet levererad  på burk.

Dessutom anordnar man öl, musik och outdoorsfestivalen ”Burning Can”. Den går av staplen i maj i Lyons, Colorado och i augusti i North Carolina (burningcancolorado.com).

Jesse Kercheval är marknadschef för bryggeriet. Ölhundar är välkomna.

När  lamporna ute på gårdsplanen tänds ökar också sorlet och stimmet. Allt fler Inglewood-bor travar över till Three Weavers för att runda av dagen. Varje stad med självaktning behöver mötesplatser som de här, tänker jag när jag Jag avrundar besöket med en dessertöl, Midnight Flight en äkta impeial stout. Den söta mörka ölen lägger sig snällt i magen, jag dricker sakta och för att njuta varje klunk och ta hand om de 9,5% på ett förnuftigt sätt.

Besök Three Weavers hemsida eller köp ölen på Systembolaget.