Hur smakar Colorado? När det gäller öl är det få stater som kan konkurrera med den bergiga staten. I dag tipsar Trails om tre klassiska Coloradoöl i olika stilar från tre pionjärer på bryggscenen. Från Lyons i norr via storstaden Denver till Durango i söder helt enkelt.
Text och foto: Jonas Henningsson

En klassiker bland burköl från USA och en favorit på trailskontoret.

Dale´s Pale Ale
Det är snart tjugo år sedan Oskar Blues började hälla sin Dales Pale Ale i burk och därmed också revolutionera hantverksölsscenen. Sedan dess är nämnda Dales en humlestinn klassiker, inte bara för oss här på Trailskontoret. Med ny kostym som andas sjuttiotalets klassiska NHL-munderingar har den alltid samma karakteristiska och omisskännliga smak, fin beska och sötma, inslag av aprikos, rågbröd och grapefrukt och framförallt en tydlig smak av knäck som sitter som en smäck.
Nr 1502
Burk 355 ml
Alkoholhalt 6,5 %
Pris: 25:90

God Jul! Inte bara en härlig ale att avnjuta på julkvällen utan även en snygg etikett.

Hibernation Ale
Denverbryggarna Great Divide gör ju den episka stouten Yeti. Men här vill vi tipsa om Hibernation Ale, en mogen old ale med tydlig beska och toner av kakao, kaffe, knäck, läder och nötter. Perfekt att runda av julmiddagen med i den djupaste fåtöljen du har.
Nr 11332
Flaska 355 ml
Alkoholhalt 8,7 %
Pris: 31:90

Så SKA det se ut, och gott är det också.

Modus Hoperandi IPA
Ska Brewing håller till i Durango i södra Colorado och är en av hantverksölspionjärerna i staten, de drog igång redan 1995 –Modus Hoperandi är flaggskeppet som vi alltid återvänder till när vi vill ha en välhumlad öl med bra bett i beskan, lagom sötma med toner av apelsin, tallbarr, lönnsirap och rågbröd. Och inte minst för att stilla resfebern – För Modus har mycket smak av Colorado och amerikansk hantverksöl när den är som mest lyckad.
Nr 1539
Burk 355 ml
Alkoholhalt 6,8 %
Pris: 26:90
Läs också vårt reportage om en ölresa till staten här.