Ni vet det och vi vet att ni vet det – vi löper hela linan ut för att hitta de absolut bästa tipsen till er. Fotarbetet vi lagt ner för att lista de här oaserna skulle räcka till flera maraton.  Så håll till godo inför nästa resa, här är våra tio favoriter just nu.
Text av Jonas Henningsson. Foto: Redaktionen m fl.

Fruktigt på Beach Bums Tikibar!

1, Latitude 29, New Orleans, Louisiana

Vi längtar alltid tillbaka till Latitude 29, Jeff ‘Beachbum’ Berry`s magiska tikibar i New Orleans. Han öppnade den i Bienville House Hotel tillsammans med hustrun Annene Kaye.  Här sippar vi på en Pearl Diver, och lyssnar på det rytmiska ljudet när bartendern skakar samman en ny cocktail.  Beachbum Berry har på egen hand gjort mer för att vitalisera tikikulturen än någon annan i världen, han kommer alltid att vara originalet – och en av de bästa tikikonstnärerna.  Missa inte när du är i Nola.
321 N Peters St
New Orleans
latitude29nola.com

Chicagos finest Tiki cocktails. Det är inte jättelätt att hitta till Three Dots and a Dash, men väl värt att leta. Tips, innergård, trappa till källare med döskallar.

2, Three Dots and a Dash, Chicago, Illinois

Den här lilla hemliga tikibaren i downtown Chicago älskar vi. Det är inte bara vi som gör det, baren hamnar alltid högt på listan över världens bästa cocktailbarer. Om du lyckas hitta den mörka ingången på bakgatan kommer du att gilla den skumma källaren. Fantastiskt kreativa cocktails, uppfinningsrika desserter och en skön atmosfär räcker väldigt långt.
435 N Clark
threedotschicago.com 

På med solglasögonen, beställ en Old Fashioned och hoppas på ett atombombstest i öknen, som på den gamla onda tiden. Foto: Ty Nigh, Flickr.

3, Atomic Liqours, Las Vegas, Nevada

Atomic Liquours är förstås ett måste. Divebaren där S. Thompson, Frank Sinatra, Barbra Streisand och alla andra hängde när det begav sig.  Atomic Liquours är den äldsta oberoende baren I Vegas. Inget besök i Vegas är komplett om du inte också gömmer dig undan världen i mörkret några timmar på eftermiddagen här.  För några år sedan slog också Kitchen on the Atomic upp dörrarna vägg-i-vägg. Ett perfekt komplement, menyn känns lika americana som neonskylten utanför, men med en modern twist.
927 Fremont St. 
atomic.vegas

4, Press & Pony, Boise, Idaho

Press & Pony är nyskapande och old fashionened på samma gång. Jag tvingas till den här göteborgaren för att kunna förmedla att de gör en alldeles makalöst bra modern tolkning av en Old Fashioned, min absoluta favoritcocktail.  Ett måstestopp när du rullar in i Boise, Idaho.
622 W Idaho St.
pressandpony.com

Hett i Haight-Ashbury. The Alambic är en av San Franciscos hetaste cocktailbarer.

5, The Alembic, San Francisco, California

En av de tidiga stjärnorna på cocktailhimlen i San Francisco är den här Haight-Ashbury – favoriten som rör sig ledigt mellan traditionella och new school-cocktails. Hantverksölen bryggs på systerstället, Magnolia’s, och maten är värd besöket här även den. Gourmetkrubb och cocktails hör ihop.   
1725 Haight St
alembicsf.com

6, Manatawny Still Works, Philadelphia, Pennsylvania

Namnet Manatawny härstammar från ursprungsfolket Lenapes namn på bifloden till Schuylkill-floden. Det betyder ungefär ”platsen där vi träffas för att dricka”. Lenates möttes helt enkelt här för att släcka törsten. Det låter helt ok enligt oss som gärna slinker in här när vi är i Philadelphia och på East Passyunk Avenue. Hantverksdestilleriets Hidden River Gin och Keystone Whiskey är favoriter. Jennifer Sabatino bakom baren leder oss rätt. 
1603 East Passyunk Avenue
manatawnystillworks.com

7, Bemelmans Bar, Upper East Side, NYC

Vi känner till alla nya trendiga cocktailbarer, vi har hängt på stadens speakeasies och gintempel. Men vi älskar de bedagade klassiska barerna i New York allra mest. De med en historia i varje nött del av bardisken. Den tidlösa Bemelmans på Upper East side är en av stadens pärlor. Den vårdar sitt Art Deco-arv med nötbrunt läder, nickelskinande svarta glasbord och dramatiska svarta granitbar – för att inte tala om det guldtäckta taket. Man vill aldrig gå härifrån.
35 E 76th St.
rosewoodhotels.com/en/the-carlyle-new-york/dining/bemelmans-bar

Blind kanin ser illa som ordspråket lyder. Visst är det ljusskyggt hos The Blind Rabbit men det är precis som det ska vara på en speak easy.

8, Blind Rabbit, Anaheim, California

Bakom en vägg av saketunnor gömmer sig Anaheims bästa speak easy. The Blind Rabbit. Mjukt belyst och supermysigt, med 1920-talskänsla och en atmosfär som inte kunde vara mer annorlunda än utanför dess gömda dörr. Satsa på whiskey- eller gincocktails. Burgarna är bättre än bra också! Varning för att få en förvrängd tidsuppfattning i den här mjukvarma miljön.
440 S Anaheim Blvd #104
theblindrabbit.com

9, Cotton and Reed, Washington DC

Jordan Cotton och Reed Walker bestämde sig för att starta DC:s första romdestillery och vi är glada att de gjorde det. Den skinande blå baren får oss att dra på mungiporna varje gång vi kommer tillbaka hit på vår jakt efter ännu fler bra romcoktails. Cotton and Reed hittar du i Union Market District, där det alltid vibrerar av energi och framtidstro.
1330 5th St NE
cottonandreed.com

Martini and giant hands anyone? På Musso & Frank så dricks det cocktails med stil.

10, Musso & Frank, Hollywood, California

Vart åker vi om vi är sugna på Amerikas bästa martinis? Till Musso & Frank i Hollywood såklart. Vi älskar allting med det här stället. Stämningen, sättet bartendern beter sig och klär sig, känslan av att man faktiskt på riktigt har kommit undan världen utanför och tiden står still. Och så älskar vi deras martinis.
6667 Hollywood Blvd
mussoandfrank.com