0
0
Subtotal: $0.00
No products in the cart.

City Guide | Portland, Oregon

February 3, 2022

Urbana vinerier, hantverksöl, hantverksdestillerier och hantverks – allt. Småskalighet, kvalitet och kreativitet går hand i hand i en av USA:s mest spännande städer. Och när du har ledsnat så har du nära till magisk natur och en hel dal med vin, frågor på det?
Text och foto: Jonas Larsson

Portland har det mesta. Är du en hipster, då är du i himlen. Är du en friluftsmänniska som gillar dagsturer och bra mat på kvällarna, ja då är det hit du ska åka. Gillar du parker och rosor, kom hit. Är du sportfreak, japp Portland är din stad. Sa jag cykling, öl, vin, historia, trevliga människor och nära till kust, berg och floder?

Boende

The Hoxton La Neta, Down Town – Lokal lyx 
Vägg i vägg med China Town, Portlands gamla stadskärna ligger nyöppnade The Hoxton. Ett modernt hotell med ambitioner. I Portland som i de övriga åtta hotellen världen över inspireras man av den lokala kulturen och klarar av den fina balansen mellan att vara hip och samtida utan att bli pretentiösa. I rumspriset ingår fri wifi (ingen självklarhet i USA), frukostpåse utanför dörren varje morgon, minibar med självkostnadspriser. Man känner sig alltid välkommen i den avslappnade loungen, på toppen-takbaren Tope, och i restaurangen La Neta. 
15 NW 4th Ave
thehoxton.com/oregon/portland/hotels

The Jupiter och The Jupiter Next ligger bredvid varandra. Båda har sin egen stil och två olika prisklasser. De är riktigt bra. Baren Doug Fir är en skönt häng. Cocktailbaren i Next är väl värt ett besök också.

The Jupiter och Jupiter Next (SE) – Coolt i två prisklasser
The Jupiter är det billigare alternativet, ett funky upphottat före detta motel, nu rock-coolt och urbant. Träiga mid-century tavernan Doug Fir är en grym bar att hänga i.

Rakt över gatan ligger nybyggda Jupiter Next, snäppet upp i comfort, lyx och pris. Modernt, snyggt och supercoolt. Stora härliga rum med fingertoppskänsla i inredningen. Baren Hey Love är  en av Portlands bästa cocktailbarer. Ligger på populära East Burnside Street.
900 E Burnside St.
jupiterhotel.com

Kex (NE) – Isländskt häng
Nyöppnade Islandsägda Kex ligger i populära Southeast, nära East Burnside Street. Här kan du antingen bo flera i ett rum med våningssängar eller boka ett vanligt hotellrum. Det mesta är återanvänt material och kan väl närmast beskrivas som Portland möter Reykjavik. Det här är en mötesplats med live-musik eller dj, takbar och nordiskinspirerade restaurangen Dottir.
100 NE Martin Luther King Jr Blvd 
kexhotels.com

The Ace i down town Portland är ett skönt ställe.

ACE Hotel, Down Town – The ultimate cool
Instagramvänliga Ace Hotel är en av våra favoriter, här har vi bott många gånger. Man vill alltid ha ett nytt rum för inget är det andra likt. Ace är verkligen supercoolt och snyggt. Väldigt genomtänkt och kreativt. Snyggaste loungen, vägg i vägg med Stumptown Coffee och sköna restaurangen Clyde Common. Ace ligger downtown ett stenkast från legendariska Powell’s Books och spänstiga Pearl District. Du kan låna eller hyra en cykel och upptäcka staden, eller bara hänga på hotellet. Grym liten frukostmatsal. 
1022 SW Harvey Milk St,
acehotel.com/Portland
clydecommon.com

Portlands mysigaste boende? Tiny House ligger i den sköna stadsdelen Alberta.

Tiny House Hotel, Alberta (N) – mysigt i norr
Kanske det mysigaste boendet i Portland. En handfull så kallade tiny houses samlade som i en liten by i trevliga stadsdelen Alberta (NE). Här bor du i ett husvagnsstort hus byggt av lokala hantverkare med miljön I fokus. 
5009 NE 11th Ave
tinyhousehotel.com

Restauranger

Han Oak är en modern koreansk restaurang som ligger lite bortgömt, men oj vilken skatt!

Han Oak – mysig modern Korean (SE)
Välkommen hem till The Chos! Chef Peter Cho och hans fru Sun Young Park driver sin lilla supercharmiga restaurang vägg i vägg med sin bostad. Bli inte förvånad om lilla Elliot kommer rusande rätt igenom restaurangen för att leka vid uteserveringen på gården. På Han Oak får du fantastisk modern Koreansk mat i en lika delar trending som hemtrevlig miljö. Bra vinlista och cocktails. En favorit!
511 Ne 24th Ave
hanoakpdx.com

Ned Ludd är alltid bra. En klassiker bland Portlands lite bättre kvarterskrogar.

Ned Ludd – pålitlig långkörare (NE)
Den här restaurangen har varit med en stund och det finns en god anledning, den är helt enkelt väldigt bra. Lite bortglömd i King i nordöstra Portland har man etablerat sig som ett ”Craft Kitchen”. Man serverar modern mat med ekologisk profil, mycket grönt men du kan även få en härlig porchetta. Det här är ett mysigt ställe, det känns som en blandning av Provence och western. Ett säkert kort.
Martin Luther King Jr Blvd
nedluddpdx.com

Farm Spirit-innovativ och växtbaserad (NE)
Det första som kommer in när vi satt oss är en fermenterad hallondryck som är bra för matsmältningen, upplyser kocken Scott oss om. Det kan sägas direkt, det här är en dröm för foodisar! 95 procent av alla råvaror kommer från närområdet, allt är växtbaserat och du måste köpa en biljett I förväg för att få bord. Låter det pretto? Kanske, men det är en gastronomisk upplevelse som får den mest inbitna karnivaren att vifta med vit flagg. Bra och fascinerande.
1403 Se Belmont street
farmspiritpdx.com

South East Wine Collectives fina lilla vinbar Oui är en favorit. Ligger i hippa Division.

Oui Wine Bar + Restaurant – kvarterskrogstrevlig vinbar (SE)
Vinbaren och restaurangen Oui är en del av det urbana vineriet South East Wine Collective som ligger längs hipsterstråket Division i South East Portland. Här kan du prova viner från några av småproducenterna som gör sitt ekologiska (sustainably) vin här, beställa in medelhavsinspirerade smårätter att dela på och titta på hur man gör vin. Du kan även testa en ”Family style tasting meny” där kocken komponerar en meny av fem smårätter. Maten och vinet är fantastiskt och stämningen skönt kvarterskrogsavslappnad. Hit går vi alltid när vi är i Portland. Obs, stängt på tisdagar.
2425 SE 35th Place
sewinecollective.com

Canard – fransk bistro på Burnside (SE)
Canard, vinbaren/bistrot är en avknoppning av restaurangen vägg i vägg, Le Pigeon, som båda drivs av framgångsrika kocken Gabriel Rucker på populära och jättelånga gatan Burnside (SE). Här är det modern mat med rötterna i fransk kokkonst som gäller. Ta ett glas vin i baren, beställ in lite garlic fries och bara spana in människorna. Ett snyggt barhäng. Fick priset ”Portlands 2018 Restaurant of the Year” av dagstidningen The Oregonian.
734 East Burnside
canardpdx.com

Ava Gene’s är en snygg italienare på Division street.

Ava Genes – snygg italienare (SE)
En finitalienare utan snobberi på Division street (SE). Förvänta dig superb mat, bra service, ypperlig vinlista och härlig grappa. Men du kan även hänga i baren med några oliver och ett glas rött. Vinlistan är diger och har fokus på Italien även om det smyger in sig några bra amerikanska västkustviner, Portland ligger trots allt mitt i en av USA:s främsta vinregioner. 
3377 Southeast, Division Street
avagenes.com

Revelry är en bra partykrog med fantastisk mat!

Revelry Koreanskt – kanonkrog med party-vibe (SE)
Hög stämning, underbar mat och cool modern lokal i skönruffiga South Easts industriområde. Här snurrar en DJ plattor medan du himlar med ögonen över pork belly, kimchi pancakes eller Dungeness carb with seaweed noodles och skrattar i kapp med resten av det uppsluppna klientelet. Här kan det bli en sen kväll. 
210 S.E. Martin Luther King Blvd.
relayrestaurantgroup.com/restaurants/revelry/

Caresse och Kylie ser till att allt flyter på hos Tusk. Bra grejer.

Tusk – mellanösternminimalism (SE)
”Locally sourced aggressively seasonal” är ledorden för den här mellanösterninspirerade restaurangen en bit upp på E Burnside (SE). Maten, som är fantastiskt och färgstark, står i stark kontrast till den minimalistiska inredningen. På vardagarna kan du äta middag från fem på eftermiddagen, men rulla in redan vid nio på helgerna och beställ in den bästa brunchen på den här sidan 2020!
2448 East Burnside Street
tuskpdx.com

Att hipsteräta på en budget

Med Portlands höga lägstanivå så hittar du ovanligt mycket bra mat för lite pengar. I Portland så har man inte food trucks utan food carts, vagnar. De är uppställda på olika samlingsplatser runtom i staden, ofta i mysiga små kluster. Här hittar du ofta såväl prisvärd som kreativ mat och dryck. Några av våra favoriter är där Mississppi korsar Skidmore (N), Hawthorne och 12 th (SE) och Ankeny och 28 th SE (SE) och SW 4 th och Hall st. som ligger down town och är störst.
Se även: foodcartsportland.com

Zilla Sake – bästa sushi- och sakehaket (NE)
Det här är utan tvekan den bästa sushin jag ätit. Att de dessutom har i runda slängar 90 olika sake-sorter gör inget. Vi har skrivit om Zilla förut och gör det gärna igen. Kate Koo som varit kökschef från starten 2008 tog över ägarskapet 2016 och fortsätter utveckla Zilla. Hon håller sushikurser och har studerat sake på hög nivå, så oavsett om du vill äta gott eller köra en sakeprovning i baren så har du hittat rätt.
1806 NE Alberta St 
 zillasake.com

Wolf and bear’s food cart – vegan/vegetarisk snabbmat (N) &(SE)
Tanna (Wolf) och Jeremy (Bear) har två, för Portland så typiska, food carts där de serverar mellanöstern influerad snabbmat med kvalitet. Allt är vegetariskt eller veganskt. Tänk pitabröd fulla med underbara smaker. Smart, modernt och gott. Perfekta lunchen.
3925 N. Mississippi ave och 113 SE. 28th ave
eatwolfandbears.com

Bernsteins bagel – lite NY i Portland 
Så nära en New York-bagel du kan komma på den här sidan kontinenten. Inklämd mellan floden och Highway 405 i  ett charmigt och lite ruffigt område. Här hittar du även andra sköna ställen som The White Eagle, The Widmer Brothers Brewery, Broder Nord, Biketown och Seven Bridges winery.
816 Russell/Albina
bernsteinsbagels.com

Spirit of 77 – sportbar och lekstuga (NE)
Är du ölsugen, leksugen och över 21 år gammal? Då är det till Spirit of 77 du ska gå. Det här är inte trendkänsliga Portland som vi lärt oss att älska, Spirit of 77 går du till med kompisarna för att titta på Trailblazers krossa andra fotbollslag, dricka öl och kanske skjuta lite basket. Kul och lättillgängligt. 
500 NE Martin Luther King Jr Blvd, 
spiritof77bar.com 

Barer

Hey Love, Jupiter Next Hotel (SE)  – cocktailhimmel
The Jupiters lite lyxigare avknoppning rakt över gatan på Burnside är inte bara ett supercoolt hotell, man har även två (!) barer som håller cocktail- och coolnessflaggan högt. Stiligt, hippt, och störtsköna cocktails. Bra ställe att sitta och glo på folk. Skulle det vara fullt så gå bara rätt över gatan till Douglas Fir, en knuttimmrad upscale tavern i en slags mid-century stil, lite ruffare men med lika bra cocktails. Ofta spelningar i källaren och en underbar uteservering med eldstäder att mysa runt. 
900 E Burnside st.
jupiterhotel.com

Tope, The Hoxton – takbarstacos och drag (Down Town)
På nya lyxfräsiga The Hoxton hotel down town huserar Tope, en taqueria och mescalbar på översta våningen med utsikt över hela Portland. Här hamnar man lätt med en taco i ena näven och en stadig mescaldrink i den andra. Avslappnad stämning och bra fart, speciellt på helgerna.
15 NW, 4 th ave
thehoxton.com/oregon/Portland

The Multnomah Whiskey library är ett bra ställe att vila sig på efter dagens slit.
Vem vill inte ha lånekort på ett whiskybibliotek?!

The Multnomah Whiskey library – herrklubbskänsla och massor av sprit (Down Town)
Ok det här är något för whisk(e)ykonnäsörer att gå upp i brygga för. En medlemsklubb i bästa herrklubbsstil med … eller låt dem säga det själva: “The Multnomah Whiskey Library holds an exhaustive collection representing all major and lesser, styles of distilled spirits known to the modern world.“ Ja ni fattar. Här kan du lägga in dig i valfri starkspritsort. Biblioteket har hyllmeter efter hyllmeter med sprit, framförallt whiskey. Det är kö för att bli medlem, men räds icke, du kan köpa ett Hall Pass för 25 USD vilket, i mån av plats, berättigar dig till att göra en bordsreservation. Jomantackar, men värt varenda cent om du har det minsta intresse för finsmakarsprit.
1124 SW Alder St
mwlpdx.com  

Har du höftknycken så har vi baren för dig. The Elvis Room baby!

The Elvis Room – kungligt coolt (SE)
Japp, namnet säger det själv. En bar som är en hyllning till The King. Inte så tacky som man skulle vänta sig, men spektakulärt. En grandios trappa leder upp till övervåningens vita och ljusa bar som påminner om den bordell som en gång låg här. På nedervåningen är det mörkare kulörer och mer dive bar. Inte ett tempel för Elvis utan mer ett kul ställe med bra drinkar. Ja du kan få en peanut-butter burger!
203 SE Grand Ave 

Vintage Cocktail lounge – lokal tidsmaskin (SE)
Lite undangömt i stadsdelen Montavilla ligger en liten pärla till cocktailbar. Här är fokus på klassiska drinkar i en avslappnad opretentiös atmosfär. Det finns även lite mat att skölja ned drinkarna med.
7907 SE Stark St
vintagepdx.com

Ställen att bara hänga     

Mitt i Down Town bakom en mur öppnar sig ett litet paradis. Lan Su Chinese Garden är ren meditation för alla sinnen.

Lan Su Chinese Garden – total avslappning
Mitt inne i Portlands downtown ligger ett litet paradis. Kliv in genom portarna på Lan Su Chinese Garden och låt alla vardagens bekymmer rinna av dig. Uppförd med inspiration från Portlands systerstad Suzhou i Jiangsuprovinsen i Kina är den en lisa för själen att vandra runt i den trädgården, ta in arkitekturen från olika vinklar och låta tankarna försvinna i dammens vatten.
220 NW 2nd Avenue
lansugarden.org

International Rose Test Garden – Washington Park – rosligt vackert
Det föga romantiska namnet gör inte den här underbara parken rättvisa. Speciellt i juni då blomningen är på topp så är det fantastiskt att vandra runt bland de över 600 sorterna. Parken startades 1915 bland annat för att rädda rosor i Europa undan första världskriget. Efter det har man samlat in rosor från när och fjärran och man tar även fram egna hybrider. Passa även på att besöka Portland Japanese garden som ligger precis brevid
japanesegarden.org

Kaféer

Cup and Bean är ett superbra kafé. Missa inte avocadosmörgåsen för allt i världen. Ligger nära hippa Burnside st och skateparken under bron.

Cup & bar – sött och starkt (SE)
När Trailhead Coffee Roasters och Ranger Chocolate Company slog sina påsar ihop för att starta ett modernt kaffe- och chokladställe så föddes Cup & Bar. Det här är en modern coffee shop i en gammal verkstad där du kan hänga din cykel i ett ställ på väggen, så Portland. Här hittar du förutom fantastiskt kaffe och choklad, närodlad och hantverksmässigt framtagna produkter. Testa favoriten avocadosmörgås med rivet citronskal, du kommer inte att ångra dig.
118 NE Martin Luther King Jr Blvd
cupandbar.com

Stump Town – kafé med rötter i staden (Downtown)
När Portland grundlades höggs det ned en massa träd, så överallt var det stubbar som folk snubblade på i mörkret och moon shine-dimman. Det var så illa att man målade stubbarna vita så att de skulle synas bättre. Staden fick snabbt smeknamnet Stump Town. Nu gör Stump Town Coffee Roasters fantastiskt kaffe på se olika coffee shops i stan. Vår favorit är den på ACE Hotel. 
1022 SW Harvey Milk St,
stumptowncoffee.com

The Stacks – bokmal och kaffekung (N)
Detta mina vänner är något så fantastiskt som en korsning av bibliotek och kafé. Hyllmeter efter hyllmeter med böcker. Läs medan du tar en fika eller låna med hem. Supermysigt uppe i de norra delarna av Portland.
1831 N Killingsworth St
thestackscoffeehouse.com

Proud Mary Café -PDX – svårslagen australier (N)
Jag säger det direkt, går du hit så är du fast. Du kommer inte att vilja gå någon annanstans. Nolan och Shari Hirte startade Proud Mary i Melbourne, Australien 2009 och nu har de öppnat i de coola Alberta- kvarteren i norra Portland. Med sin australiska charm och värme så får de dig att stortrivas. Men sen – maten, kaffet och lokalen, dra mig baklänges på en pytteliten vagn på en söndag. Blir inte bättre!
 2012 NE Alberta Street 
proudmarycoffee.com

Good Coffee – bra kaffe helt enkelt 
Med fyra coffee shops i stan så är Good lätta att springa på. Här tar man sitt kaffe på största allvar. Man håller även provningar som är spännande och lärorika. Vår favorit är i Buckman (SE), i de lite ruffiga industriområdet som håller på att förvandlas till en skön stadsdel. Inte långt härifrån ligger New Deal distillery, (se destillerier) kan vara en bra kombo.
1150 SE 12th Ave
goodwith.us

Bryggerier

Men va fxn?? Kanoten är ju upp och ner?? Ta det lugnt med hantverksölen på Base Camp.

Base Camp Brewing Company (SE)
Som många i PNW (Pacific North West) inspireras Base Camp av naturen häromkring. Bryggeriet har ett vitt spektrum av öl, från lättdruckna lager till fatlagrade experimentöl. I deras trevliga bar hänger en välanvänd kanot upp och ned över gästerna. Här kan du dricka din favoritöl eller ta in en flight med olika bärs i små glas för att prova dig fram. Är du hungrig så står det alltid ett par food carts utanför.  
930 SE Oak Street
basecampbrewingco.com

Bryggerier kommer att uppdateras!

Destillerier 

Freeland spirits
Det här är ett av de senaste (man vet aldrig med Portland) tillskotten till stadens ständigt växande hantverksdestillerier. Jill Kuehler startade för tre år sedan ett av de få destillerierna i USA:s historia som drivs av enbart kvinnor. Uppkallat efter Meemaw Freeland, som för övrigt inte smakade en droppe, Jills mormor, Meemaw är texan för just mormor. 

Här görs gin, bourbon, genever och cocktails i burk. Kvalitetssäkrat av American trails kan vi lova att det här är bra grejer. Det kommer mer om Freeland spirits och kvinnorna bakom hantverket i Portland i ett kommande nummer av American trails, håll ögonen öppna med en prenumeration.
2671 Northwest Vaughn Street
freelandspirits.com 

New Deal Distillery and tasting room 
”Gör det enkelt och gör det på rätt sätt” var ledstjärnorna för Tom Burkleaux och Matthew VanWinkle när de 2004 startade som ett av de allra första hantverksdestillerierna i Portland och i USA. I dag är de en del av Distillery Row, elva hantverksdestillerier i nordvästra (NW) och sydöstra (SE) Portland. New Deal ligger i småindustridelen I South East, bland manga andra hantverksmässiga företag. Den tredje lördagen I varje månad så är det Destillery Row Crawl. Alla destillerierna gör sin variant på en bestämd cocktail, så du kan jämföra, i alla fall de första tre …

Vinbarer och urbana vinerier

Garagagiste PDX (N) – inte ditt vanliga garagevin
De finns de som gör mer vin än Jan Marc, de finns de som gör det i större lokaler, de flesta faktiskt. Till och med för att vara i småskalighetens Mecca så är Jan Marcs vinproduktionslokaler rätt små, det är i hans garage dessa ypperliga viner kommer till. Det är lite Pac Man-känsla när han kör in och ut utrustning, maskiner och druvor i garaget. Nu har han startat en vinbar inte långt ifrån garaget, tack för det. Den här långe och sympatiske Kalifornienkillen gör helt magiska viner. Dessutom på returflaska med glaskork, köp, drick, njut, lämna tillbaka and repeat. Men det går alldeles utmärkt att sitta i baren på Garagiste och njuta vinet, klämma en Portland Chevré med rädisor och havssalt eller varför inte lite musslor med pommes och dip. Jag har skrivit om Jan Marc förut på grund av hans otroligt krispiga och välgjorda viner, och jag kommer helt säkert göra det igen.
1225 N. Killingsworth Street
janmarcwinecellars.com

Vinbarer kommer att uppdateras!

Shopping

Rebels and heroes – trång vintagehimmel
Runt hornet från Ace Hotel hittar du den här pärlan till vintagebutik. Det är milt sagt trångt härinne, men ett helt fantastiskt urval. Jag blir inte överraskad när ägarens trevliga papa som står i butiken berättar att Johnny Depp och andra kändisar med skön smak smyger in här titt som tätt. 
429 SW 10th Ave
rebels-and-heroes

Fina kort och riktiga typer hos Letter Press PDX. Kul butik.

Letter Press PDX (N) – riktiga typer
Hantverksmässiga visitkort, inbjdudningar tryckta med en gammal tryckpress med blytyper, snyggare blir det inte. Hos Letter Press hittar du även färdiga kort, och andra fina presentsartiklar av hög typografisk kvalitet. 
1831 N Killingsworth St studio c
letterpresspdx.com  

Shopping kommer att uppdateras!

We use cookies to ensure the best possible experience on our site. By continuing to navigate this site you agree to the usage of cookies. Read more about cookies.